Amazigh of Berber?

Amazigh of Berber?

Op onze website kiezen we bewust voor de aanduiding Imazighen (enkelvoud: Amazigh) en niet voor Berbers. De laatste jaren ontstaat er namelijk steeds meer discussie over het woord ‘Berbers’. Het wordt door sommigen als aanstootgevend en beledigend ervaren.

 

Oorsprong aanduiding

De oorsprong van dit woord ligt in de tijd van de bezetting van Noord-Afrika door de Romeinen. De Romeinen zouden de Berbers ‘Barbaros’ hebben genoemd, wat betekent: ‘niet-Griekssprekend’. Tegenwoordig heeft het woord echter een negatieve bijklank, omdat het woord ‘barbaar’ ervan afgeleid is.

 

Vrije mensen

We leven in een tijd waarin de bewustwording van een eigen identiteit steeds groter wordt. Onder de Imazighen ontstaat een groep die zich afzet tegen het woord Berbers. Ze noemen zichzelf Imazighen.

Imazighen betekent vrije mensen. Deze betekenis is extra beladen, omdat het zich altijd sterk heeft verzet tegen elke vorm van bezetting. Tegen zowel de Spanjaarden, Ottomanen en Fransen hebben zij zich afgezet. De Imazighen gaven zichzelf niet gewonnen, ondanks de strijd van de oorlogen.

De trots, de strijdvaardigheid en daadkracht van het volk sluiten dus volledig aan bij een volk dat zich ‘vrije mensen’ noemt. Vandaar onze keuze om op onze webshop de naam Imazighen te gebruiken in plaats van ‘Berbers’.

×